Hungarian (formal)Română (România)English (United Kingdom)
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

„Generációk – a Közösség Központja” a Principessa Margareta Románia Alapítvány projektjének partnere a Háromszéki Közösségi Alapítvány PDF Nyomtatás E-mail

Logo FPMR-page-001A Principesa Margareta Románia Alapítvány a Raiffeisen Bank segítségével öt városban fejlesztette ki a „Generációk – a Közösség Központjában” elnevezésű, gyerekek és időskorúak támogatására indított projektjét.

Bukarest, 2015 április 30 – A Principesa Margaréta Románia Alapítvány és a Raiffeisen Bank after-school jellegű intergenerációs programot nyújt gyerekeknek, idősek részvételével.

Generációk – a Közösség Központjában program Nappali foglalkoztató központokban kialakított rendszerként működik Bukarestben (Generációk Központ), Urlați-ban (A Segítség Öröme Alapítvány – Szent Stelian Központ), Dicsőszentmártonban (Buckner Alapítvány), Sepsiszentgyörgyön (Keresztyén Diakónia Alapítvány – Nappali foglalkoztató központ hátrányos családi helyzetű gyerekek számára) és Gyulafehérváron (Ortodox Filantrópiai Alapítvány – Szent Miklós Nappali Központ).

Mindegyik központ a különböző generációkat közelíti egymáshoz, és teret és lehetőséget nyújt, hogy az időskorú önkéntesek és a szegény családokból származó gyerekek együttműködjenek, együtt tanuljanak új dolgokat, segítsenek egymásnak és támogatást kapjanak az iskola folytatására.

diakonia1Generációk – a Közösség Központjában program a Bukaresti, Ploiesti-i, Kovászna, Maros és Fehér megyei Közösségi Alapítványok támogatásával valósul meg. A Közösségi Alapítványok olyan helyi szervezetek, amelyek a helyi erőforrások célirányos felhasználását szorgalmazzák, szerepük a programban, hogy ezen intergenerációs jellegű oktatási központok számára segítséget nyújtsanak működésükhöz szükséges anyagi források előteremtésében. Ily módon a program tartós kapcsolatot alakít ki ezen oktatási központok és azon közösség között, amelynek részesei.

„Azért indítottuk ezt a programot, hogy lehetőséget adjunk a fejlődésre, segítve tanulmányaikat azon gyereknek, akik szociálisan hátrányos helyzetű családokból származnak. Leggyakoribb, hogy ezeknek a gyerekeknek tanulmányi előmenetele már az első évtől gyengébb, mint jobb szociális körülmények közül származó társaiké. Lemaradnak a tanulásban, otthon sincs segítségük leckéik elvégzésében, elveszítik hitüket önmagukban, képességeikben, és rövid idő alatt olyan helyzetbe kerülnek, hogy már-már behozhatatlanná válik hátrányuk tanulmányaikban. A közösség segítségére van szükség, arra, hogy reagáljon ezen gyerekek szükségleteire, és megfelelő hátteret biztosítson nekik, hogy jobban teljesíthessenek az iskolában, valamint alternatív oktatási formákat és modelleket nyújtson, melyek segítik a társadalomba való harmonikus beilleszkedésüket. Ez a projekt egyesíti a nappali központok képzett alkalmazottjainak szakértelmét, fiatal önkéntesek munkájával, valamint az idősek által képviselt egészséges életmodellel.”, nyilatkozta Mugurel Mărgărit Enescu Principesa Margaréta Románia Alapítvány ügyvezető igazgatója.

Az értékek és tapasztalatok generációk közti cseréje az összes résztvevő számára kiemelkedő értéke a programnak. A gyerekek elé tiszteletreméltó életmodelleket állíthatunk, lehetőséget olyan viselkedési, társadalmi normák elsajátítására, amelyeket amúgy nem kapnának meg családi környezetben. A gyerekek energiájával, életkedvével és érzelmi affinitásával találkozva, az idősebbek kevésbé érzik magukat magányosnak és kirekesztetteknek, fontosnak érzik maguknak, visszanyerik önbecsülésüket és életkedvüket a különböző heti rendszerességű önkéntes tevékenységek révén, melyek által segítségek nyújthatnak a környezetükben élő gyerekeknek és fiataloknak.

diakonia2“Jelen program egy olyan erőforrást helyez a közvélemény fókuszába melyet gyakran figyelmen kívül hagyunk: az idősek élettapasztalatát és tudását. A népi mondás azt tartja, akinek nincs idős ember a környezetében, vásároljon magának. Ezek az idős önkéntesek idejüket, életük egy részét ajándékozzák a projekt megcélzottjainak, a gyerekeknek, és cserében megbecsülést és örömet kapnak. Ez egy tökéletes lehetőség újrateremteni a társadalmi összetartozás érzését, tapasztalatát azokban a közösségekben, ahol a projekt megvalósul” nyilatkozta Corina Vasile, a Raiffeisen Bank kommunikációs és PR igazgatója.

Jelen program keretén belül 150 szegény családból származó általános és középiskolás, 6 és 16 év közötti diák számára, Bukarestben, Urlaţi-ban, Sepsiszentgyörgyön, Dicsőszentmártonban, és Gyulafehérváron segítséget nyújtunk azokban a tantárgyakban, amelyekben nehézségbe ütköznek. Egy after school rendszerű foglalkozás keretén belül készítik el leckéiket, megerősítést kapnak, hogy bízzanak saját képességeikben, javul iskolai teljesítményük, és az idős önkéntesek saját példájuk által mutatnak nekik az utat a társadalmi beilleszkedésre.

Ez az intergenerációs modell a Principesa Margaréta Románia Alapítvány Bukaresti Generációs Központja által kifejlesztett modellen alapul. A nyolc éve működő központban 15.808 óra önkéntes munkát végeztek, 15.000 órát oldottak házi feladatokat, több mint 2 500 intergenerációs programot valósítottak meg, több mint 400 önkéntes segítségével, több mint 400 gyerek számára nyújtottak lehetőséget, hogy javítsák tanulmányi előmeneteleiket. Több mint 100 fiatalt segítettek, hogy szakmát tanuljon és több mint 100 egyedül élő idős ember nyújtotta idejét és tudását ezen gyerekek segítségére.

A Raiffeisen Bankról:

A Raiffeisen Bank Románia, egyik nemzetközi vezető pénzintézet, mely teljes szolgáltatási palettát nyújt fizikai személyeknek, kis és középvállalkozásoknak, részvénytársaságoknak. A Raiffeisen Bank ügyfelei több, mint 2 millió fizikai személyt, 100.000 kis és középvállalkozást és 7 700 vállalatot ölel fel. 2014-es év végére a Raiffeisen Banknak Romániában 527 bankfiókja, több mint 1100 bankautomata, több mint 13.000 EPOS terminálja működik. A Raiffeisen Bank aktív részvételt vállal azokban a közösségekben ahol tevékenykedik, társadalmi felelősségvállalási programokat támogatva különböző területeken, mint oktatás, kultúra, szociális szolgáltatások, környezetvédelem.
Részletek a www.raiffeisen.ro

A Principesa Margareta Románia Alapítványt 1990-ben alapította Királyi Fensége, Margaréta Románia várományos hercegnője, édesapjával I Mihai, Királyi Fenséggel. Programjai által az Alapítvány célja az önkéntesség serkentése és a Közösségi érzés megerősítése azokban a közösségekben ahol tevékenykedik. Az alapítvány projektjei kimondottan intergenerációs jellegűek. Részletek: www.fpmr.ro

Sajtókapcsolatok Principesa Margaréta Románia Alapítvány:

Oana Rebac Neagu (Anton)

Fundraising menedzser

Email: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. "> Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Telefon: 0735.44.44.88

 


Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

 

 
 
Copyright © 2010-2011 - Háromszéki Közzösségi Alapítvány | Honlapkészítés Digital Studio