Hungarian (formal)Română (România)English (United Kingdom)
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Fiatalok, aktívak és cselekednek PDF Nyomtatás E-mail

haromszekA Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) november elején indította útjára Fika (Fiatal, Közösségért Aktív) nevű programját, melynek célja a fiatalok bevonása a közösségfejlesztő feladatokba.
A csapat – előzetes kiválasztás után – hét önkéntesből állt össze, ők az elkövetkező kilenc hónapban adománygyűjtéssel, pályáztatással és a monitorozás folyamatának mikéntjével ismerkednek meg.

A HKA jóvoltából közös tapasztalatcserén is részt vehettek az udvarhelyi YouthBank csapat tagjaival, akik egy országos program részesei, és a Fikához hasonlatos célkitűzésekkel tevékenykednek közösségükért. A cél minimum 2000 euró összegyűjtése, ezt az összeget a közben a programhoz társult OTP Bank megduplázza. A végén az Ifjúsági Alapban összegyűlt pénzösszeget pályáztatás útján helyi ifjúsági szervezetek rendezvényeinek támogatására fordítják a Fikák, és a pénz felhasználását a FIKA-csapat tagjai ellenőrzik. De­cemberben és januárban az adománygyűjtésé a főszerep. Ennek érdekében több rendezvényt is szervez a csapat.
A két hónapos akció irodalmi felolvasóesttel egybekötött Civil Kávé­házzal indult a Teinben december 16-án, amely roppant nagy érdeklődésnek örvendett. Aznap a látogatók minden egyes elfogyasztott csésze kávéval és teával támogatták az Ifjúsági Alapot. A rendezvénynek lesz folytatása: még három alkalommal kerül sor Civil Kávé­házra, minden esetben szervezett programmal: december 23-án dzsesszest, január 6-án licit, illetve január 20-án humorest.
Mivel az adománygyűjtéssel minél szélesebb korosztályt szeretnének megcélozni, december 25–26-án megrendezik az évbúcsúztató konviktus bulit, január 14-én retrótáncest, illetve január 28-án karaokeparti, amelyre ingyenes belépőket lehet nyerni az ezt megelőző, Légy Te is szerencsés! kvíz-vetélkedőn. A farsang időszakára való tekintettel a csapat tagjai ugyancsak januárban, 21-én jégkarnevált szerveznek a városi korcsolyapályán.
Folyamatosnak nevezhető akciók is vannak, mint a karácsonyi képeslap, tervezőnaptár, Fika-logóval ellátott karkötők értékesítése külön­böző rendezvényeken. A kis csapat tagjai ugyanakkor lehetőséget biztosítanak a személyes adományokra is, ennek érdekében dobozokat állítanak fel a Sugás Áruházban, a Tein­ben, az Ária cukrászdában, a Merkúr­ban és Kézdi­vásárhelyen.
Az önkéntes fiatalok álmai közé sorolható az értékteremtés, a hagyományőrzés, hiszen ezek ebben az anya­giak felé fordult világban még fontosabbá, mi több, elengedhetetlenné válnak. Megkérnek mindenkit, lehetőségéhez mérten támogassa a Fika-programot, hisz ezzel hozzájárul mind városunk építéséhez, mind egy igazi közösség össze­kovácsolásához.

Bencze Melinda

 


Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

 

 
 
Copyright © 2010-2011 - Háromszéki Közzösségi Alapítvány | Honlapkészítés Digital Studio