Logo FPMRGeneraţii – Centrul Comunităţii un proiect în sprijinul copiilor şi vârstnicilor din cinci oraşe dezvoltat de Fundaţia Principesa Margareta a României cu sprijinul Raiffeisen Bank

Bucureşti, 30 aprilie 2015 - Fundaţia Principesa Margareta a României şi Raiffeisen Bank aduc împreună copiii şi vârsticii în centre after-school intergeneraționale printr-un efort al întregii comunități.

Proiectul “Generaţii – centrul comunităţii” se dezvoltă în centre educaţionale de tip afterschool în sprijinul comunităţilor din Bucureşti – sectorul 6 (Centrul “Generaţii), Urlaţi (Fundaţia Bucuria Ajutorului – „Centrul Sfântul Stelian”), Târnăveni (Fundaţia Buckner), Sfântu-Gheorghe (Fundația Creștină Diakonia – „Centrul pentru copii ce provin din familii aflate ȋn dificultate”) şi Alba-Iulia (Asociaţia Filantropia Ortodoxă – „Centrul educaţional Sf. Nicolae”).

Fiecare centru aduce împreună persoane aparţinând mai multor generaţii şi devine cadrul în care voluntarii vârstnicii și copiii proveniți din familii sărace socializează, învaţă lucruri noi, se ajută reciproc şi primesc sprijin pentru a continua școala.

Proiectul “Generaţii – centrul comunităţii” este realizat cu sprijinul Fundațiilor Comunitare din Bucureşti, Ploieşti, Covasna, Mureş şi Alba. Fundaţiile comunitare sunt organizaţii locale care dezvoltă filantropia, initiaţiva şi spiritul comunitar şi au rolul de a le oferi acestor centre intergeneraţionale sprijin în strângerea fondurilor necesare pentru a fi sustenabile. În felul acesta, proiectul creează o legătură durabilă între centrele educaţionale și comunitatea unde acestea își desfășoară activitatea.

Am pornit proiectul “Generaţii – centrul comunităţii” de la nevoia de oferi educaţia ca şansă la un viitor pentru copiii crescuţi într-o familie cu probleme sociale. Cel mai adesea ei au rezultate școlare nesatisfăcătoare încă din primul an de școală. Rămân cu învățarea în urma colegilor, acasă nu au de obicei niciun sprijin la lecții, își pierd stima de sine și în scurt timp devine imposibil să mai poată recupera decalajul școlar. Este nevoie de sprijinul comunității pentru a răspunde la nevoile acestor copii și a le oferi atât suportul necesar pentru a face față la școală, cât și educația alternativă şi modele pentru o integrare armoniosă în societate. Acest proiect combină profesionalismul personalului angajat în centrele educaţionale cu munca voluntarilor tineri și modelele sănătoase oferite de voluntarii vârstnici.”, a spus Mugurel Mărgărit Enescu, director executiv al Fundaţiei Principesa Margareta a României.

Schimbul de valori şi cunostinţe între generaţii aduce un plus extraordinar tuturor celor implicaţi. Copiii beneficiază de modele respectabile și de însușirea unor comportamente sociale pe care familiile lor nu le pot asigura. nconjuraţi de energia, vitalitatea şi afecţiunea copiilor, vârstnicii se simt mai puţin singuri şi marginalizati de cei din jur, îşi găsesc utilitatea şi îşi recapată respectul de sine şi pofta de viaţă prin participarea la diferite activităţi în orele de voluntariat săptămânal oferite copiilor şi tinerilor din oraşul lor.

„Proiectul acesta readuce în atenţia publică o resursă pe care o ignorăm adesea: experienţa de viaţă şi cunoştinţele vârstnicilor. Inţelepciunea populară spune că cine nu are bătrâni, să-şi cumpere. Or ei dăruiesc copiilor beneficiari ai proiectului o parte din viaţa lor şi primesc în schimb recunoaştere şi bucurie. Este o modalitate excelentă de a reface coeziunea social în comunităţile unde se desfăşoară proiectul”, a spus Corina Vasile, director de comunicare şi relatii publice al Raiffeisen Bank.

Prin intermediul acestui proiect, un număr de 150 copii de şcoală primară şi gimnazială, proveniți din familii sărace, cu vârsta cuprinsă ȋntre 6 și 16 ani, din București, Urlaţi, Sfântu-Gheorghe, Târnăveni şi Alba-Iulia primesc ajutor la materiile unde întâmpină probleme, își fac temele într-un program after-school, câştigă încredere în propriile forțe şi reuşesc să-şi îmbunătăţească rezultatele şcolare şi să se integreze social cu ajutorul voluntarilor seniori.

Implementarea modelului intergeneraţional va fi realizată având drept model “Centrul “Generaţii” dezvoltat de Fundaţia Principesa Margareta a României în Bucureşti. În 8 ani de activitate, “Centrul Generaţii” a înregistrat 15.808 ore de voluntariat, peste 15.000 de ore în care s-au efectuat teme şcolare, peste 2500 de activităţi intergeneraţionale, peste 400 de voluntari, peste 400 de copii sprijiniţi să obţină rezultate şcolare performante, peste 100 de tineri sprijiniţi să urmeze o meserie şi peste 100 de vârstnici singuri, care şi-au valorificat timpul şi cunostinţele în beneficiul copiilor.


Despre Raiffeisen Bank
Raiffeisen Bank Romania este o banca universală de top, care oferă o gama completă de produse şi servicii financiare clienţilor persoane fizice, IMM-uri sau corporaţii. Baza de clienţi a Raiffeisen Bank se ridică la aproximativ 2 milioane de persoane fizice, 100.000 IMM-uri şi 7.700 de companii. La sfarsitul anului 2014, reteaua Raiffeisen Bank numără 527 de unităţi, o reţea de peste 1.100 de ATM-uri şi aproximativ 13.000 de EPOS-uri. Raiffeisen Bank se implică activ în viaţa comunitatilor în care îşi desfăşoara activitatea, susţinand programe de responsabilitate socială în domenii precum: educaţie, cultura, servicii sociale,protecţia mediului, sport. Pentru detalii, accesaţi www.raiffeisen.ro

Despre Fundaţia Principesa Margareta a României

Fundaţia Principesa Margareta a României (FPMR) a fost înfiinţată în 1990 de către Alteţa Sa Regală Principesa Moştenitoare Margareta a României împreună cu tatăl său, Majestatea Sa Regele Mihai I. Prin programele dezvoltate, Fundaţia urmăreşte să stimuleze voluntariatul şi să inspire spiritul comunitar în comunităţile în care se implică, specificul proiectelor Fundaţiei fiind dat de caracterul lor intergeneraţional. Pentru detalii accesaţi: www.fpmr.ro

 

Contact presă Fundația Principesa Margareta a României:
Oana Rebeca Neagu (Anton)
Fundraising Manager
Email:

Cardul Comunitar este un card de fidelitate care pune accent pe dezvoltarea comunităţii locale.

Card Comunitar

Produs covăsnean / Firmă covăsneană

Marcă înregistrată

Investiții FCC în spațiul public ...

Investiții FCC

Fundatia HKA nu finanţează organizaţii sau instiţuţii afiliate cu membrii de board şi de conducere ...

Transparență

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor.

Programe FCC

hka logo© 2021 Fundația Comunitară Covasna
520014 Sf. Gheorghe str. Bisericii  1A
Tel.: +40 267 351 959

 

Megvalósult a Bethlen Gábor Alap Zrt. támogatásával.

Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával - BGA Alap

Webdesign, dezvoltare:
Digital Studio